Fotbollsnyheter

Robin Söder

Varje år producerar fotbollsallsvenskan ett antal talanger som sedan lämnar Sverige för att pröva lyckan utomlands. I första hand är detta en ekonomisk fråga – både för klubb och spelare.

Kontinentens klubbar har helt enkelt större resurser än lilla Sverige. Det konstiga är egentligen hur vårt lilla land kan skaka fram så många duktiga spelare som vi gör. Man tror att detta bottnar i vår tradition med ideella insatser i föreningarnas ledarkader, vilket förmodligen är sant. Det kan tyckas att spelare som flyr landet är beklagligt, men det är bara att gilla läget. Klubbarna får ta den goda ersättning som ges och med dessa ge nya ungdomar chansen. En ungdom som varit på tapeten länge är IFK Göteborgs Robin Söder.

IFK:s unge talang

Som sjuttonåring blev Robin Söder ordentligt uppmärksammad efter härligt spel och flera mål i allsvenskan förutom två baljor i kvalet till Champions Leauge. Sedan sprack allt med den olycksaliga skada han ådrog sig under U-21 EM i Sverige 2009. Men nu verkar det vara löst och Robin Söder figurerar återigen i rubrikerna, kanske för spel i Esbjerg. Men bara två mål hitintills i år gör att prislappen inte blir så stor. Om det blir övergång kommer detta ändå att drabba IFK spelmässigt. Och hur ska det då gå i Allsvenskans slutstrid? Betsafe till exempel tror inte alls på Göteborgslaget och ger dem höga odds. Och visst ser det tufft ut. Förmodligen måste inriktningen endast vara på att klara UEFA-spel. Några guldmedaljer ser ut att ligga långt bort.

Tufft derby

Om ett par veckor stundar Elfsborg på bortaplan. Skall “Änglarna” ta en plats i Europa är nog denna match av stor betydelse. Dessutom ligger Häcken före i tabellen och det blir ett Göteborgsderby tre omgångar från slutet av allsvenska spelprogrammet.