Fotbollsnyheter

Kända fotbollsspelare från Göteborg med omnejd

Göteborg är definitivt en av Sveriges absolut främsta fotbollsstäder och har således genom årens lopp också producerat en rad kända spelare, som till exempel Gunnar Gren, Glenn Hysén, Glenn Strömberg och Anders Svensson med flera.

823420-tram

Gunnar Gren

Gunnar Gren är i särklass den mest framgångsrike fotbollsspelaren från Göteborg. Karriären inleddes i Gårda BK innan han värvades av IFK Göteborg i början av 1940-talet. Efter succén vid OS i London 1948 blev det spel i Milan där han tillsammans med Gunnar Nordahl och Nils Liedholm utgjorde den fruktade trion Gre-No-Li. Han fick nu också smeknamnet ”Il proffessore”, professorn. Totalt blev det sju säsonger i Serie A med spel i förutom Milan också Fiorentina och Genoa. Karriären avslutades med tre säsonger i Örgryte samt ett VM-silver på hemmaplan år 1958.

Glenn Hysén

Glenn Hysén, född 30 oktober i Biskopsgården, tillhör en av Göteborgs största fotbollsprofiler genom tiderna. Karriären inleddes i IF Warta innan han som 18-åring värvades till IFK Göteborg. Den allsvenska debuten kom i maj 1979 och ganska snart tog han en ordinarie plats i startelvan under Sven-Göran Erikssons ledning. 1982 var han med och vann UEFA-cupen med IFK Göteborg innan det var dags att pröva på proffslivet. Först i PSV Eindhoven, därefter i Fiorentina och Liverpool innan karriären avslutades med tre säsonger i GAIS.

Glenn Strömberg

Precis som Glenn Hysén ingick även Glenn Strömberg i det IFK Göteborg som vann UEFA-cupen 1982. Året efter tog även han steget ut i Europa, först i form av en säsong i portugisiska Benfica och sedan sju säsonger i italienska Atalanta. Efter karriären har Strömberg haft en framgångsrik karriär som expertkommentator, framför allt i SVT där man i sommar kunnat höra honom kommentera fotbolls-VM tillsammans med sin ständige parhäst Chris Härenstam.